AUTÓKÁRPIT TISZTÍTÁSA GŐZTISZTÍTÓVAL

AUTÓKÁRPIT TISZTÍTÁSA GŐZTISZTÍTÓVAL

Az üléseket az autónkban tisztán kell tartani és konzerválni kell. Egy átlagos, nem hivatásos gépjárművezető naponta akár néhány percet vagy akár több óra közötti időt is eltölthet az autóban. Gyakran szállít benne gyerekeket, eszik, iszik stb. Ez elég nagy kihívás az autókárpitok számára.

Autó belső tisztítása – hasznos kiegészítők

Az autókárpít tisztításakor hasznosak lehetnek a következő kiegészítők:

● porszívó

● kézi kefe

fúrógépre vagy elektromos csavarhúzóra szerelhető kefe

● mikroszálas kendő

● tisztítószerek

● kesztyű

● gőztisztító.

Az autókban használt kárpitok típusai

Az autókárpitozásnak több típusa létezik. A felhasznált kárpitanyag nem csak az autó kialakítása és használata szempontjából fontos, hanem a kárpit tisztítása és mosása szempontjából is.

A kárpitok készülhetnek:

● bőrből (karbantartást igényel, de nagyon tartós és elegáns),

● műbőrből (könnyebben tisztán tartható, mint a természetes bőr, de általában kevésbé tartós),

● alcantara (a velúr mesterséges megfelelője, puha és kellemes tapintású),

● textilanyagból (leggyakrabban használt).

A kárpittisztítási technikát és a tisztítószereket az autóban használt kárpit típusának megfelelően kell megválasztani.

A kárpit tisztítása gőzzel – környezetbarát és hatékony

Ha van gőztisztítója, érdemes azt használni a kárpitok szennyeződésének eltávolítására. Egyszerűen csatlakoztassa a készüléket egy konnektorba (vannak vezeték nélküli változatok is, amelyek kényelmesebbek az autóban), és megfelelő idő kivárása után elkezdheti a tisztítást.

A kárpitot mosás előtt alaposan ki kell porszívózni. Ha nincs gőztisztítója, érdemes megfontolni a saját készülék megvásárlását, tekintettel arra, hogy mennyibe kerül az autó kárpitjának ezzel a készülékkel történő mosása egy professzionális üzletben.

Ezt a lehetőséget annál is inkább érdemes megfontolni, mivel a gőztisztítóval nemcsak az autó kárpitját, hanem a műanyag részeket, a szőnyegeket és még az ablakokat is megtisztíthatja. Jó tudni, hogy a gőztisztító otthon is hasznos. A gőztisztítók nem hagynak foltot, és szinte bármit képesek kimosni. Csak az olyan felületek esetében nem alkalmas, amelyek vízzel nem érintkezhetnek (és ezekből nagyon kevés van) és hőmérsékletre érzékenyek.

Az autókárpit száraz tisztítása lépésről lépésre

A száraz autókárpit-tisztítás, vagyis bonettelés, magában foglalja a szennyeződések és a foltok eltávolítását a felső szövetrétegből.

Ajánlatos minden olyan helyen, ahol a nedves mosás károsíthatja a kárpit szerkezetét, és a kárpit kioldódásához vagy más, a kárpitot károsító tényezőhöz vezethet. A leggyakoribb kockázatot az úgynevezett oldalkárpitok és a fejtámlák jelentik. Az ülések, ha nem bőrből vagy műbőrből készültek, általában nedvesen moshatóak.

Hogyan kell végrehajtani egy száraz, kézi kárpittisztítást?

Először is, be kell szereznie a kárpitozáshoz megfelelő terméket. Ezután hozzá lehet fogni a kárpit tisztításához, lépésről lépésre végrehajtva a következő műveleteket:

  1. A kárpit portalanítása porszívó segítségével.

  2. A kárpit befújása tisztítószerrel.

  3. Tisztítás puha, kézi kefével vagy fúrógéphez illetve csavarhúzóhoz csatlakoztatott kefével.

  4. A tisztítószer-maradványokat és a feloldódott szennyeződéseket egy mikroszálas ruhával vagy porszívóval távolítsa el.

Autókárpitok vegyszeres mosása

Az extrakciós mosás folyamata a száraz kárpittisztításhoz hasonlóan történik, azzal a különbséggel, hogy a nedves tisztításhoz alkalmazott készítmények általában víz használatát és a kárpit későbbi szárítását igénylik.

Érdemes megnézni az elkövetkező napok időjárás-előrejelzését. A napon sokkal könnyebb lesz megszárítani a járművet. Minden mosást kezdjen a szövetek alapos kiporszívózásával, majd folytassa mosószer használatával az utasításoknak megfelelően.

A gyártótól függően egyes készítményekhez a kárpit előzetes vízzel való benedvesítése szükséges, másokhoz nem. Egyeseket vízzel hígítanak, másokat koncentráltan használnak. A mosószertől függetlenül a tisztításhoz puha kefét (kézi vagy fúróra erősíthető kefét) kell használni.

A kimosott ülést a mosás után a választott készítménytől függően vízzel vagy vegyszerrel kell leöblíteni. Egyes tisztítószerek szárítás után porszívózást igényelnek – ez eltávolítja a készítmény maradványait a szennyeződéssel együtt.


KOSÁR (0)

A Kosarad jelenleg még üres.