Milyen eszközökkel érdemes tolókaput telepíteni?

Milyen eszközökkel érdemes tolókaput telepíteni?

Az ingatlan utcáról is látható részei – például előkert, kerítés, kapu – rendkívül fontosak az első benyomás kialakításában. Ezért fontos, hogy esztétikus, a telek többi eleméhez is passzoló kaput válasszon. Ma már szerencsére többféle lehetőség áll az igényes kertajtóra vágyók rendelkezésére. A legtöbben a szárnyas, illetve a tolókapukat keresik. Utóbbi előnyös, ha nincs elég hely a szárnyak kinyílására, illetve akkor, ha meredek lejtő vezet a telek belseje felé. Egy ilyen esetben ugyanis a szárnyas ajtó kifelé nyílna, ami veszélyezteti a járdán/ úton közlekedőket. A tolókapu előnyei, hogy viszonylag ritkán hibásodik meg, és a keményebb teleket is jól szokta bírni.

 

Valamelyest drágábbak, mint a hagyományosabbnak számító szárnyas kapuk, és több alkatrészt (például a mozgatást lehetővé tevő sínt) is igényelnek, de a fenti előnyök ezeket bőven kompenzálják. Amennyiben Önt érdekli a barkácsolás és nem riad vissza egy kis kihívástól, akár önállóan is telepítheti új tolókapuját! Ehhez adunk pár tippet.

 

A szükséges eszközök/ anyagok listája:

  • beton
  • tolókapu (tartozékokkal együtt)
  • fúró-csavarozó
  • hegesztő
  • menetes rudak
  • ásó
  • sarokcsiszoló
  • fémvágógép

 

A megfelelő eszközök nemcsak a szakembereknek, de a hobbi-ezermestereknek is nélkülözhetetlenek. Éppen ezért érdemes ugyanonnan beszerezni őket, ahonnan a profik is teszik. A Graphit akkus fúrócsavarozója például remek választás. Elég sokoldalú eszköz ahhoz, hogy számos ház körüli javítást (vagy akár műhelymunkát) el lehessen végezni vele. Gyakorlatilag nem is egyetlen szerszámról, hanem egy kisebb fúrókészletről van szó: tartalmaz egy szög- és egy éladaptert is, amelyek segítségével akár nehezebben hozzáférhető helyeket is elérhet. Széles tartományban állítható fordulatszáma, univerzális bitbefogója és beépített világítása egyaránt a felhasználót segíti. Ergonomikus markolatának köszönhetően pedig a tenyér-csukló számára sem lesz túl megterhelő a munka.

 

A Graphite sarokcsiszolója a széles skálán változtatható fordulatszámának köszönhetően többféle szerkezetű és keménységű anyagot képes megmunkálni, így a fém tolókapuk behelyezése során is biztonsággal használhatóak. Vágás, csiszolás és polírozás egyaránt végezhető vele. A felhasználó kényelmét fokozza az eszköz három oldalra felszerelhető elülső markolata. A kevésbé gyakorlott barkácsolóknak talán eleinte szokatlan lehet, hogy egyszerre több szerszámra is figyelni kell; számukra megnyugtató lehet, hogy a csiszolót a véletlen bekapcsolástól biztonsági retesz védi.

 

Ha barkácsolásról van szó, a Graphite szinte mindenre tud megoldást! Érdemes tőlük beszerezni a fémvágót is. Ez az eszköz maximum 120 mm vastag anyagok megmunkálására alkalmas; a vágási szög 0 és 45 fok között állítható. A hegesztőgépük könnyen hordozható (mindössze 5.8 kg), és „Hot Start” funkciójának köszönhetően több más eszközhöz képest könnyebb vele az ív begyújtása és a művelet elkezdése. Természetesen a megfelelő balesetvédelem elengedhetetlen, így a berendezés mellé szemüveget, fejpajzsot mindenképp be kell szerezni. Jó szolgálatot tehet egy munkavédelmi kesztyű is.

 

Néhány fontos tipp, amire figyelni kell a tolókapu tervezésekor és behelyezésekor:

Ahogy már említettük, általában akkor szokás választani ezt a típust, ha a szárnyasnak nincs elég hely. Persze helyigénye a tolókapunak is van, csak másféle: teljes hosszának legalább 30%-kal meg kell haladnia a bejárat szélességét. A tényleges behelyezés előtt el kell végezni az alapozást is; itt általában 1,2 méteres mélységgel és 30–40 centiméteres szélességgel javasolt számolni. Az alapozásba helyezze be a rudakat, amelyekhez majd a görgőket fogja rögzíteni. A görgők után a forgókonzolt rögzítse abba az oszlopba, ahová a kapu befut, ügyelve a megfelelő magasságra. Az utolsó lépés a felső vezetőgörgő behelyezése.

 

 


KOSÁR (0)

A Kosarad jelenleg még üres.