Hogyan építsünk magunknak szerszámoskamrát?

Hogyan építsünk magunknak szerszámoskamrát?

Ha Ön szeretne szabadidejében kertészkedni, esetleg barkácsolni, akkor szüksége lesz legalább egy néhány eszközből álló alapkészletre – amely jó eséllyel bővülni fog az évek során. A legtöbb otthon azonban nem alkalmas rá, hogy sok és/vagy nagyméretű szerszámot tároljunk benne; erre a problémára nyújt kiváló megoldást egy szerszámoskamra!

 

Igen, kerti faházak készen is kaphatóak sokféle méretben és stílusban, de ha Ön egyébként is szeret barkácsolni, miért ne készítené el önállóan, a saját igényeire szabva? Csak elsőre tűnik bonyolultnak; egy efféle kisebb épület felhúzása igazán nem nagy ördöngösség.

 

Milyen eszközökre és anyagokra lesz szüksége?

  • deszkák
  • fakarók
  • rétegelt lemez
  • fúró-csavarozó
  • hungarocell
  • gombaölő
  • alapozó
  • lazúrfesték
  • PVC

 

Alapvető barkácskellékek némi extrával

Néhány kellék még egy kezdő/ hobbi ezermester szerszámosládájában is alapvető. Ilyenek a különféle fogók, csavarhúzók, dugókulcsok, villáskulcsok, szegecsek, szegecselő, kiskalapács. Attól függően, hogy fémmel vagy fával dolgozna inkább, ez az alapfelszereltség a végtelenségig bővíthető, néhány drágább kellékre azonban minden érdeklődőnek javasolt beruházni: például egy fúrócsavarozóra. Az efféle költségesebb eszközökre érdemes inkább többet áldozni, és olyan modellt választani belőlük, amely sokoldalúan felhasználható. A Graphit akkus fúrócsavarozója pont ilyen. Fordulatszáma, sebessége széles tartományban állítható, és különleges kialakításának köszönhetően még a nehezen hozzáférhető helyeket is könnyen megközelíthetővé teszi. A sarkok megmunkálásánál például nagyon hasznosnak fogja találni a szög- és éladaptert, az univerzális bitbefogót és a jobbra-balra irányváltót; a beépített világítás pedig jól jön az árnyékosabb szegletekben végzett munka során. Az eszköz ergonomikus markolata pedig a felhasználó kezét is kíméli.

 

Előkészítő munkálatok

Lehetőleg ne sima gyepre, hanem valamilyen keményebb alapra (például betonra) építse fel a fészert. Érdemes jó minőségű faanyagot választani és gondosan kezelni az időjárás viszontagságai ellen. Gombaölőre, alapozóra és legalább két rétegben felvitt lazúrra mindenképpen szüksége lesz. A tölgy, a bükk és az akác mind kitűnő választás, de a megfelelő védelemmel ellátott fenyő szintén működőképes ötlet. A minőségi fa önmagában is remek hőszigetelő, de két sor deszkafal közé helyezett pár centiméteres hungarocellréteggel jelentősen fokozható a hatás. A tervezésnél kalkuláljon a gyarapodó készlettel, tehát ha bőven van hely a kertben, a fészer méreteivel is bánjon bőkezűen. Az ezermesterkellékek mellett az érzékenyebb kerti eszközöket is érdemes itt elhelyezni, például a fűnyírót. Egy 4 négyzetméteres kamra már meglehetősen sok mindent el tud nyelni. Szépen egymásba/egymásra illesztve akár a kerti bútorok, játékok is át tudnak itt telelni.

 

Melyek a legfontosabb lépések?

Először a faház vázát készítse el, majd szögelje össze a deszkákat. Ha van egy kis gyakorlata, akár ablaknyílást is hagyhat az egyik falon. A majdnem kész fészer tetejét a legegyszerűbben PVC-vel fedheti be (a bádog nem javasolt, mert borzalmas meleg lesz alatta a nyári harminc fokokban) vagy rétegelt lemezzel, de akár „rendes” nyeregtetőt is készíthet deszkákból.

 

Egy saját szerszámosfészer elkészítése remek időtöltés, és a szomszédoknak is büszkén mutogathatja saját munkájának eredményét!


KOSÁR (0)

A Kosarad jelenleg még üres.